Дограма и стъклопакет

 

Дограмата, която включва прозорци и врати, е една от важните детайли на фасадата (изгледа в една сграда). Трябва да се свърже изцяло - както с вътрешния, така и с външния дизайн на вашия дом. От съществено значение е дограмата да се подбира така, че да е в хармония с всички елементи на един обект. Новите технологии и използването на дограмите през последните години позволяват дограмата да бъде изпълнена и съчетана в различни форми и цветове.

   

Стъклопакетът е най-важната част от създаването на цялата дограма и за шумо-, и за топлоизолация, и не е профил, както се заблуждават мнозина клиенти. Ние предлагаме три опции за дограма, с монтиран стъклопакет, който прави монтирането ѝ още по-ефективно. 

При инсталирането, между две стъкла остава въздух, като влагата се свързва с активно вещество (силикагел), което подобрява изолацията на горивото, което има ролята да предотврати изпотяването на стъклото. При ефективното използване на стъклопакет, това е газ (най-често аргон), който повишава изолацията на горивото. Съществуват стъклопакети както с две, така и с три стъкла, като най- често е двоен (с дебелина на стъклото 4 мм) и алуминиев дистанционер между тях. 

За подобряване на ефективността на стъклопакета в различни направления се използват конкретни стъкла:                                                                                                                                                                                                                                                                           

 • обикновени стъкла U = 2,1 W / m2.K

 • нискоемисийни стъкла - служат за по-добра топлоизолация на дограмата U = 1,1 W / m2. Изработват се като обикновено флатно стъкло и се нанася тънък слой метален окис, по метода на пиролиза;

 • оптимална шумозащита се получава като се комбинира стъкло 4мм с 5 или 6 мм в стъклопакета или се постави специален триплекс;

 • по-добра слънцезащита се осигурява с тонирани стъкла (сини, кафяви, зелени и др.) или по-доброто стъкло със светлоотразителен слой (стопсол)

 • триплекс, армирано, противокуршумни или закалено стъкло са тези варианти, които осигуряват безопасност.

 

Видове дограми

 

Съвременните видове дограми могат да се разделят на три типа, според вида на материала, от който се изработва, а именно:

 

 • PVC дограма (дограма изработена от поливинилхлорид, като в самите профили на дограмата се поставят метални подсилващи профили, които добавят на дограмата здравина);

 • Метална дограма (основно алуминиева дограма);

 • Дървена дограма (изцяло дървена или дървена дограма с алуминиева капачка отвън);

PVC дограма

 

PVC дограмата  (поливинилхлорид) е най- често използваната дограма в строителството към момента, което се дължи на безспорните ѝ качества пред другите дограми. 

 

 • PVC дограмата предлага отлични стойности на топлоизолация поради ниската топлопроводимост на поливинилхлорида, като в зависимост от профила може да достигне до U=1,1 W/m2.K.

 • Не се влияе от UV лъчите, също така е дограма, която издържа на широк температурен диапазон от - 40 °С до +60 °С, без деформации.

 • Има изключително лесна поддръжка;

 • Животът на PVC дограмата е относително дълъг - 30 – 40  години и повече.

 • Изработката на PVC дограма предлага възможност за разнообразие на цвета  (10 – 14 цвята), както и 3,4,5 и 6 камерна PVC дограма.

 • Едно от условията за по-дълга експлоатация и живот на  този вид дограма е качественият обков. За предпочитане са производители от Италия и Германия.

AL дограма

 

AL дограма се използва най- често при стъклени фасади, офис сгради и търговски обекти. Тя се характеризира с редица положителни качества, като:

 

 • Не променя структурата и външния си вид във времето - AL дограма практически е вечна, без да се изхабява, което е сред най-големите ѝ предимства, в сравнение с PVC дограмата.

 • Поради здравината на профилите се позволява изработката на по-сложни конструкции, за разлика от PVC дограмата - зимни градини, покривни конструкции и др. 

 • AL дограма може да е с непрекъснат и прекъснат термомост, като с прекъснатият вид е с по-добри показатели за термоизолация. Въпреки това, по този показател AL дограма не може да достигне качествата на PVC дограмата;

 • Цветовете, в които се предлага AL дограма, са по RAL.

Дървена дограма

 

Дървената дограма се използва основно в жилищното строителство. Изработката на дървената дограма става от дървени профили, които се произвеждат чрез слепването на ламели. Преди производството на профилите предварително се отстраняват дефектите от дървото: чепове, смолни канали, сърцевини

 

Дървесината, от която се изработва дървената дограма, обикновено е трислойно слепена. Съществува и дограма, в която е съчетано метал и дърво (тя е дограма от дърво и алуминий). Този тип дограма е най-новото стилно решение в съвременната архитектура сред дограмите. 

 

Подобно съчетание на тези два материала позволява да се обединят техните предимства и да се получи изключително качествена дограма. Крайният продукт се характеризира с:

 

 • ниска топло- и звукопроводимост

 • красива визия;

 • екологичност;

 • възможност да се впише във всеки интериор;

 • гаранция за дълготрайност с поставянето на алуминий отвън, който ще защитава дървената дограма от външните влияния. 

 

В дограмата дърво с алуминий е комбинирано красотата на дървото, като тя се вижда отвътре, а практически неостаряващия алуминий я предпазва отвън. Тази комбинация е висш клас в производството на дограмите, на практика, е способна да обезпечи вечност на дограмата. По прогнози на специалисти в областта на производството и монтажа на дограми, популярността на вида дърво-алуминий ще нарасне и ще се превърне в еталон за качество и издръжливост на дограмата.

Защо да поръчате изработка, доставка и монтаж на дограми от Vipfasadi.bg?

VIPFASADI е брандът, който изградихме с много труд, усилия и и усвояване на умения. Днес, ние сме едни от лидерите на пазара за производство, доставка и монтаж на дограми от различен вид и ценови клас. Стремим се да осигурим всичко необходимо за Вашия бъдещ проект, от гледна точка на добрия изглед на фасадата, както и функционалността и устойчивостта ѝ. 

 

Можем да Ви предложим цялостното изпълнение на екстериорни решения за Вашия дом, офис сграда, търговски помещения, хотели, ресторанти, кафенета и други. Вие - нашите клиенти и Вашите изисквания, сте най-важни за нас. През годините работихме усилено и днес се гордеем със завършен кръг на обслужване - от проектирането на дограми, до поставянето на последния детайл.

 

Защо да се обърнете към нас за цялостно изпълнение на Вашия проект, при избор на дограма?

 

 • Имаме дългогодишен опит в предоставянето на продукти и решения за външни стъклени фасади;

 • Предлагаме възможност за проектиране, изработка, доставка и качествен монтаж на PVC дограми, AL дограми и дървени дограми;

 • Ние сме Ваши партньори по пътя на реализирането на мечтания проект;

 • Работим на конкуренти цени за максимално удовлетворение на нашите клиенти;

 • Бързо изпълнение на услугата, в рамките на възложените срокове;

 • Професионално и приятелско отношение към всеки наш клиент;


Изберете дограма от VIPFASADI - ние ще Ви осигурим спокойствие, прозрачност, топ качество и ниски цени!

Поискай Оферта
още сега!
Поискай Оферта