Дограмата (прозорци и врати) е една от важните детайли на фасадата и изгледа в една сграда. Дограмата трябва да се свърже изцяло, както с вътрешния, така и с външния дизайн на вашия дом, като дограмата се събира и подбира така, че да е в хармония с всички елементи. Новите технологии и използването на дограмите през последните години позволяват дограмата да бъде изпълнена и съчетана в различни форми и цветове.

   Съвременните типове дограми могат да се разделят на три типа дограми според вида на материала от , който се изработва, а именно:

 

Дървена дограма (изцяло дървена или дървена дограма с алуминиева капачка отвън)

 

Метална дограма (основно алуминиева дограма)

 

PVC дограма (дограма изработена от поливинилхлорид, като в самите профили на дограмата се поставят метални подсилващи профили, които добавят на дограмата здравина)


 

Стъклопакета е най-важната част от създаването на част от дограмата и за шумо и за топлоизолация и непрофил, както се заблуждават всички клиенти. Трите вида дограма се предлагат с монтиран стъклопакет, който прави правилната дограмата още по-ефективно. Между две стъкла остава въздух, като влагата в него се свързва с активно вещество (силикагел), което подобрява изолацията на горивото и се избягва изпотяването на стъклото. При ефективното използване на стъклопакет това е с газ (най-често аргон), който повишава изолацията на горивото. Съществуват стъклопакети както с две такива и с три стъкла най- често е с две стъкла (с дебелина на стъкла 4 мм) и алуминиев

дистанционер междо тях. За подобряване на ефективността на стъклопакета се използват някои стъкла, както следва:

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

-обикновени стъкла U = 2,1 W / m2.K

-по добра топлоизолация на дограмата U = 1,1 W / m2. Изработва се като обикновено флат стъкло се нанася тънък слой метален окис нанесен по метода на пиролиза тогава се получават нискоемицийни стъкла.

- оптимална шумозащита се получава като се комбинира стъкло 4мм с 5 или 6 мм в стъклопакета или се постави специален триплекс.

- по- добра слънцезащита - с тонирани стъкла (сини, кафяви, зелени и др.) или по доброто стъкло със светлоотразителен слой (стопсол)

- безопасност - постига се чрез триплекс, армирано, противокуршумни или закалено стъкло.

 

PVC дограма

PVC дограмата  ( поливинилхлорид) в момента е най- често използваната дограма в строителството поради безспорните си качества пред другите дограми.PVC дограмата предлага отлични стойности на топлоизолация поради ниската топлопроводимост на поливинилхлорида като може да достигне до U=1,1 W/m2.K в зависимост от профила.PVC дограмата не се влияе от UV – лъчите както и е дограма, която издържа на широк температурен диапазон от - 40 °С до +60 °С без деформации. PVC  дограмата е дограма с лесна поддръжка . Живота на PVC дограмата е относително дълъг 30 – 40  години и повече. Има около 10 – 14 цвята PVC дограма както и 3,4,5 и 6 камерна PVC дограма. Едно от условията за по дълга експлоатация и живот на  PVC дограмата е качествения обков. За предпочитане са  производители от Италия и Германия .

 

 

 

AL дограма

AL дограма се използва най- често при стъклени фасади, офис сгради и търговски обекти. АL дограма не си променя структурата и външния вид във времето AL дограма практически е вечна без да се изхабява голямото и предимстжо пред PVC дограмата. Поради здравината на профилите се позволява изработката на по слойни конструкции отколкото при PVC дограмата като зимни градини покривни конструкции и др. AL дограма може да е с непрекъснат и прекъснат термомост, като АL  дограма с прекъснат е с по добри показатели за термоизолация но в това отношение AL  дограма не може да достигне качествата на PVC дограмата. Цветовете в който се предлага AL дограма са по RAL.


 

Дървена дограма

Дървената дограма се използва основно при жилищни сгради. Изработката на дървената дограма става от дървени профили, които се произвеждат чрез слепването на ламели. Преди производството на профилите за дървената дорама предварително се отстраняват дефектите от дървото: чепове, смолни канали, сърцевини. Дървесината от която се изработва дървената дограма обикновено е трислойно слепена.Съществува и дограма която е съчетано метал и дърво това е дограма от дърво и алуминий. Този тип дограма е най-новото стилно решение в съвременната архитектура сред дограмите. Подобно сачетание на тези два материала позволява да се обединят техните преимущества и да се получи много качествена дограма. Дограмата дърво с алуминий е съчетание на дървения материал с ниска топло- и звукопроводимост, красив, екологично чист и с възможност да се впише във всякакъв интериор, с гаранция за дълготрайност с поставянето на алуминий от вън които защитава дървената дограма от външните влияния. В дограмата дърво с алуминий е комбинирано красотата на дървото да се вижда отвътре а практически неостаряващия алуминий е предпазва от вън. Таза комбинация на този тип дограма е виш клас в производството на дограма и е способна да обезпечи на практика вечна слуйба на дограмата. По прогнози на специалисти по дограма популярността на дограмата дърво-алуминий ще нарастне и ще се превърне в еталон за качество и издръжливост на дограмата.

Поискай Оферта
още сега!
Поискай Оферта